Sprawozdanie ze spotkania z przedstawicielem firmy Dietbox podczas zebrania Rady Rodziców

Na prośbę firmy Dietbox oraz w nawiązaniu doDietBox Kids przeprowadzonej wśród rodziców ankiety dotyczącej posiłków serwowanych w szkolnej stołówce, porządek zebrania został uzupełniony o spotkanie z p. Justyną Kubicz, przedstawicielką ajenta.

Na wstępie p. Kubicz odniosła się do wyników ankiety oraz komentarzy rodziców. Zwróciła uwagę na niejednoznaczny wynik ankiety, ponieważ grupy zadowolonych i niezadowolonych są prawie równoliczne, a komentarze i oczekiwania rodziców są często ze sobą sprzeczne (np. posiłki według jednych za gorące, a innych – za zimne). Ponownie podkreślone zostało także, że firma Dietbox nie świadczy w naszej szkole usług cateringowych (dostawy gotowych dań), a posiłki codziennie przygotowywane są na miejscu w kuchni.

Uwagi dotyczące zróżnicowania potraw zostały skomentowane stwierdzeniem, że jadłospis przygotowywany jest w oparciu o zalecenia Instytutu Zdrowego Żywienia, które mówią m.in., że jedno danie nie może powtarzać się częściej niż co 2 tygodnie, a dania muszą być odpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Pani Kubicz podkreślała także, że wszystkie komentarze od rodziców są brane pod uwagę w miarę możliwości (np. zmiana podwieczorków, krojenie owoców, itd.), jednak nie wszystkie postulaty są możliwe do realizacji w świetle obowiązujących przepisów.

Codziennie wydawane jest między 600 a 650 posiłków. Posiłki wydawane są ciepłe, a ich temperatura mierzona jest stale w punkcie podawczym.

Następnie przystąpiliśmy do dyskusji na temat żywienia w szkole przez firmę Dietbox. Rodzice zwrócili uwagę na konieczność respektowania potrzeb indywidualnych dzieci i uwzględniania ich podczas wydawania posiłków. Pani Kubicz powiedziała, że w miarę możliwości prośby dzieci są spełniane, ale w skali ~600 posiłków wydawanych codziennie niemożliwe jest usatysfakcjonowanie każdego.

Wysunięto postulat umieszczenia na stołówce serwetek, albo ręczników papierowych, którymi dzieci mogłyby wytrzeć usta, albo zaplamiony stół. Pani Kubicz zwróciła uwagę, że stołówka jest częścią szkoły i te kwestie powinny być zgłoszone do dyrekcji. Jednocześnie pojawiły się komentarze, że serwetki na stołach spowodowałyby bałagan w stołówce. Ostatecznie stanęło na tym, że rozważymy we współpracy z dyrekcją umieszczenie dystrybutora ręczników papierowych przy drzwiach wejściowych stołówki. Ważnym działaniem będzie także rozmowa z wychowawcami przyprowadzającymi dzieci na posiłki w celu zapoznania ich z przeznaczeniem dystrybutora.

Obecna na zebraniu, p. dyrektor Zarzycka poinformowała, że w ciągu najbliższych tygodni w szkole zostanie przeprowadzona wśród dzieci ankieta na temat jakości posiłków. Ankieta będzie zrealizowana na zlecenie Urzędu Dzielnicy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ogłoszenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.